Blogger Layouts

Monday, November 7, 2011

All Hallow's Read és egyebek

Nagyon le vagyok maradva a blogolással. Részben azért, mert elkezdtem a Tumblr-rel játszani (http://neil-gaiman.tumblr.com/), ami nagyon jó móka, mert új és csilli-villi és mert nagyon könnyűvé tesz olyan dolgokat, amiket nehéz megtenni a Bloggeren. Részben meg azért is szívódtam fel egy időre, mert rengeteg mindent csináltam. Többek között Amandával voltam a nővérénél Santa Fe-ben, ahol is Amanda unokaöccsének, Ronannek lehettem a nagybácsija, aki Neil bácsinak hívott eleinte, majd átváltott Neilgaiman-re és amikor utoljára láttam, akkor ellenállt Amanda minden próbálkozásának, hogy Neilgaiman bácsinak hívjon. 

Tegnap elmentem megnézni a Chippewa Valley Roller Lányokat játszani.  (Harbor City-ben játszottak Duluthben, és ahol tisztességesen veszítettek) Az asszisztensem, Lorraine Quiche Me Deadly-ként korizik velük, habár tegnap nem korizott, inkább szervezkedett... nos, ahogy én láttam, mindent ő szervezett meg. Lojo Russo játszott a szünetben például. A játszma után Lorraine odavitt a csapattársaihoz és bemutatott nekik. 

Fotó:  Ctein.

Végül meggyőzte őket, hogy adjanak vissza neki.

...

Jó.

Itthon vagyok, befejezgetem a dolgaimat és keszülődöm a San diegoi World Fantasy konvencióra, majd az ezt követő nyugati parti  Egy este Neillel és Amandával turnéra.

Október 31-én Amanda lesz a zenész-vendég (egy kicsi és varázs szupercsapatot alakít ezen alkalomból), amig én Craig Fergusonnal beszélgetek a vendégeként. Azt reméltem, hogy szeruek neki egy MacSween vegetáriánus haggiszt.  Zooey Deschanel lesz a másik vendég. Jó lesz. 

A Late Late Show stúdiójából pedig Wilshire Ebell-be megyünk hangpróbára, majd az első "Egy este Neil Gaimannel és Amanda Palmerrel" showra.
(Amint ezt gépelem, még mindig kaphattóak jegyek a Los angelesi showra - talán azért, mert Halloweenkor van és az emberek sokszor elfoglaltak aznap. A két San francisco-i, a portlandi és a vancouveri show-ra a jegyek azonnal elkeltek. A November 9-i seattle-i showra még van néhány jegy.)

Erről jut eszembe...

Egy évvel ezelőtt a repülőn jutott eszembe, hogy kéne hogy legyen a Halloween-nek egy ijesztő könyv-ajándékozó része és ekkor írtam ezt itt a blogon:

Tegnap éjjel hazafelé repültem és arra gondoltam, hogy


Nincs elég olyan tradició, amely könyv-ajándékozással kapcsolatos.


Van Köny Világnapja, ami a Don Quixote/Cervantes Szülinapja/Spanyolország Szent György napjából fejlődött ki, amikor is rózsákat és könyveket ajándékoznak. De tényleg, több instant hagyományra van szükség, amely könyv ajándékozással kapcsolatos. Olyasmi, ami az egész világon elterjedhet.


És ekkor arra gondoltam, hogy


Halloween a jövő hétvégén van...


Ígyhát:


Azt indítványozom, hogy Halloween-kor vagy Halloween hetében adjunk egymásnak félelmetes könyveket. Gyerekeknek olyanokat, amelyek tetszhetnek nekik és amelyekkel meg tudnak bírkózni. Felnőtteknek olyan félelmetes könyveket adjunk, amelyeket élvezhetnek.


Azt indítványozom, hogy az olyan írók által létrehozott történetek, mint John Bellairs, Stephen King, Arthur Machen, Ramsey Campbell, M R James, Lisa Tuttle, Peter Straub, Daphne Du Maurier, Clive Barker és még további sok száz másik cseréljen gazdát -- új könyvek, régiek, használtak, közismertek és ismeretlenek. Adjatok ajándékba ijesztő könyvet Halloweenre. Borzongassátok meg az embereket.


Ajándékozzatok ijesztő könyvet.


Ha nem tudjátok milyen könyvek is kaphatóak vagy mi lenne megfelelő az ajándékozottnak, akkor beszéljetek egy konyvesboltossal. Legtöbbjük imád segíteni. (azok akik nem általában nem sokáig maradnak könyvesboltosok.) Beszéljetek könyvtárosokkal. (Ne vegyétek tervbe, hogy az ő könyveiket ajándékozzátok oda valakinek, hacsaknem épp kiárusítanak.)


Ennyi. Ez az ötletem.


Ijesztő könyv. Hallowe'en.


Ki tart velem?
Neil
(És azok, akik tiltakoznak, mondván, hogy nincs szükség kifogásra, hogy az ember könyvet ajándékozzon, hiszen ők mindig ezt teszik és olyan természetes ez mint a lélegzés -- ez csodálatos és örülök. Gondoljatok úgy erre, mint egy lehetőségre, hogy olyan embereknek adhattok könyvet, akiknek normál esetben nem adnátok könyvet vagy, hogy olyan műveket kaphattok, amiket máskülönben nem olvasnátok el.)


A Web Goblin, Dan Guy, illetve a korábbi Web Manó, Olga Nunes segítségével létrehoztuk az  All Hallows Read weboldalt: at http://www.allhallowsread.com/. (A fesztivál a Twitteren lett elnevezve)

Ebben az évben sokan kezdték el a hagyományt. 


Egy pár hónappal ezelőtt felhívtam Elise Howard-ot, aki a Harper Children's-nél dolgozik. Elsie a szerkesztőm három évtizede.  Elmeséltem neki az öltetet és nagyon tetszett neki. Felajánlotta, hogy kinyomtat egy posztert az All Hallow's Read poszter verseny nyertes művének 
Művészek: Lépjetek be az All Hallow’s Read poszter versenyébe, és a nyertes dizájn lehet a hivatalos All Hallow’s Read posztere 2012-ben.

Az eredeti beadványok All Hallow’s Read hírének elterjedését kell szolgálják és a programban való részvételre kell buzdítaniuk. A nyertes poszter dizájn-t bejelentjük és bemutatjuk az AllHallowsRead.com-on és korlátozott számban kinyomtatjuk és eljuttatjuk a programban résztvevő könyvesboltoknak 2012-ben (a nyomtatást és a szétosztást a HarperCollinsPublishers szponzorálja).


Szerintem a poszter ötlet csodálatos és nagyon izgatott lettem, amikor kiderült, hogy szponzorálják. Ekkor kaptam még egy levelet Elisetől, amelyben leírta azt a még mókásabb tervet, amivel kedden fognak előrukkolni a New yorkiaknak...
Szia, Neil.

Mindenki a fedélzeten van a Harpernél 
az All Hallow’s Read-del és a mi nagy könyv ajándékozási akciónkkal kapcsolatban, amely október 25-én lesz. Amellett, hogy  az AHR könyv ajándékozásában való részvételre bátorítjuk az olvasókat és a Twitteren beszámulunk arról, hogy haladnak, elrejtünk hatvan Harper könyvet különféle korosztályú olvasóknal szerte New Yorkban. A szerencsés olvasók rálelhetnek a The Graveyard Book-ra, a Coraline-raPatrick Carmen Dark Eden-jéreRachel McNeil Possess-jéreAlvin Schwartz Scary Stories-jára, valamint Lisa Brown Vampire Boy’s Good Night-jára.

Készítünk egy letölthető matricát mindenkinek, aki részt vesz az All Hallow’s Read könyv ajándékozási akciójában, amelyet ki tudnak nyomtatni, és így a könyv-megtalálók is be tudnak csatlakozni a misszióba.  

Egész nap beszámolunk aTwitterünkön és a Facebook oldalunkon arról, hogy halad a  könyv ajándékozási projekt. Keresd a kedvenc Harpereseidet az #AllHallowsRead beszélgetőpanelen Október 25-én!

Elise

A könyv ajándékozási projekt mellett sok kitűnő félelmetes könyvet ajánlanak az olvasók figyelmébe  (itt olvashatjátok őket:  http://www.allhallowsread.com/book-recommendations/ - én is készítettem egy listán, kb 1800 Facebook javaslat segítségével, amely  PDF file-on tekinthető meg az oldalon.

Perste, nem kell kiadónak lennetek ahoz, hogy részt vegyetek a könyv ajándékozási akcióban. Mostmár létezik az az oldal az All Hallows Read-en, ahonnan ki tudjátok nyomtatni a Könyv Ajándékozás- matricát és amit ezek után bele lehet ragasztani a könyvbe, amely tudatja másokkal, hogy a könyv azért van ott, hogy elvigyék és elolvassák. 

Az All Hallows Read-nek van saját fórumja, ahol a résztvevől ötleteket, tippeket cserélhetnek, illetve hasznos módszereket találhatnak ki a félelmetek könyvek ajándékozására.

...

Olyan, mintha vége lenne egy évtizednek. Tíz évvel ezelőtt felnptt író voltam, aki épp készlt kiadni egy  Coraline című könyvet, az első nagykiadó által kiadott gyerek könyvemet. Két szerkesztőm volt, Az Sarah Odedina a Bloomsbury-nél az Egyesült Királyságban és Elise Howard a Harper Children-nál az USA-ban. Ők a két legügyesebb szerkesztő, akit egy író csak kívánhat. Biztonságban és nyugalomban éreztem magam velük. Mindig tanácsot adtak, de sosem utasítottak semmire; íróként támogattak. Nyugodtak voltak még akor is, amikor minden joguk meg lett volna hogy megkérdezzék, hogy hol van az a könyv, amit írnom kellett. Egyikük az Atlanti Óceán egyik oldalán, a másik a másikon.


Szerettem volna elbúcsúzni tőlük itt és megköszönni mind azért, amit tettek. az íróik nagyon szerencsések lesznek és nagyon hiányoznak majd nekem.


...Szia Neil,

Túl hosszú lenne ezt elmondani Twitteren. Azon tűnődtem, hogy Ön tud-e Mark Oshiro "Mark Olvas" projektjéről és arról, hogy jelelnleg az Amerikai Isteneknél tart (már majdnem befejezte)?

A "Mark Olvas"  "Mark Twilight-ot olvas"-ként kezdődött és viccnek indult. Viszont amikor a Harry Potterről kezdett el hasonló stílusban blogolni, Mark rájött, valójában tetszett neki a sorozat és nem gúnyolta tovább - most pedig olyan könyvekről ír, amelyeket remél, hogy élvezni fog és komolyan vesz- fejezetenként ír kritikát/reakciót és megpróbál teljesen spoiler mentesen olvasni. A blogot szó szerint mi9lliószor látogatták már meg és több százezer követője van.

Tudom, hogy Ön nem említhet meg mindenkit, aki az Ön egyik könyvének olvasói projektjén dolgozik és gondolom már mindent hallott, amit hallani lehetett, de az igazi oka annak, hogy Markról írok Önnek, az az, hogy valami különöset mondott a mai kritikában (18. fejezet)

"ez az Amerikai Istenek egyik bája. Technikailag talán ez egy fantasy regény, de ritkán érződik fantasztikusnak. Inkább olyan, mint a legjobb történelem óra, amit bárki is kívánhatna, vagy talán egy tábortűz mellezz olvasott történet tele őszinteségges és szeretettel, vagy talán egy mese, amely évszázadok óta jár kézről kézre. Megnyugtató, még akkor is, ha néhol felkavaró. Azon vettem észre magam, hogy azt gondolom, hogy ez az érzés az irántam való tiszteletből lett megosztva velem.  Nem gyakran érzek így egy könyv íránt; olyan, mintha Gaiman egy közeli barát lenne, aki bízik benned, ígyhát gesztusként úgy véli, hogy te egy rendes ember vagy és hogy biztonsággal állíthatja, hogy megérdemled."

Csupán arra gondoltam, hogy ez egy nagyon szép megnyilvánulás volt Önről és hogy tudnia kéne róla.

http://www.markreads.net

a legjobbakat,

Natalie FisherElméztem Mark Reads-hez és igazán lenyűgözött. Jó móka volt íróként figyelni egy olvasót amint a  reakcióiról ír. Volt néhány nagyon okos ember a kommentálók között.  (Itt tudjátok követni, amint Mark az Amerikai Isteneket olvassa: http://markreads.net/reviews/category/american-gods/)


...


Végül, két dolog: Lemony Snicket pénzről és tortáról ír az  Occupy Writers-ön, és Elvis Costello az egyik kedvenc dalomat énekli az eslő albumáról a My Aim Is True-ról,  de angyalok helyett szörnyekkel és two-val, shoe helyett.No comments:

Post a Comment